احمد فؤاد نجم
من ويكيبيديا
احمد فؤاد نجم (1929) و شهرته ”الفاجومى“ (نطق: /elfæˈgu:mi/) هو من اشهر الشعرا المصريين اللى كتبوا باللغة المصرية الحديثة (العامية المصرية).
نجم لسة عايش لحد دلوقتى فى مساكن الزلزال المقطم[عايز مصدر] الشعبيه و سبب شهرة نجم هو شعره الجرىء اللى بينتقد فيه الحكام و بينحاز للشعب المصرى و خصوصا الغلابة منهم و طبعا خفة دمه سبب اساسي لانتشار شعره البسيط و العميق فى نفس الوقت. بس جرءته دى كان تمنها غالى 18 سنه فى السجون و المعتقلات. نجم انتقد سياسات رؤساء مصر التلاته عبد الناصر و السادات و مبارك لكن السادات كان ليه نصيب الأسد من اشعر نجم السخنة لدرجة ان الرئيس السادات كان بيسميه الشاعر البذئ. نجم سمى جمال عبد الناصر " عبد الجبار " . ارتبط اسم احمد فؤاد نجم بالشيخ إمام اللى كان بيغنيله اشعاره لكن اختلفو مع بعض لأسباب ماليه و انفصلو بعد ما عاشو فى فرنسا وعملو حفلات كان أغلب روادها العرب.
المحتويات |
[تعديل] اول حياته
احمد فؤاد نجم من مواليد الشرقية سنة 1929 و هو من اسرة مصرية بسيطة فى الريف المصري والدته ربة بيت كان اسمها هانم مرسي نجم ووالده محمد عزت نجم كان بيشتغل في البوليس.
نجم من اسرة كبيرة العدد و كان ليه 17 اخ و اخت و زي العاده اول تعليم اتلقاه كان فى الكتاب على ايد سيدنا الشيخ و بعد موت ابوه انتقل عشان يعيش مع خاله فى الزقازيق و دارت بيه الحياة بين ملجا الايتام اللي قابل فيه عبد الحليم حافظ ولما كمل 17 سنة ساب الملجأ و رجع بلده و بعيد راح القاهرة عند اخوه اللى طرده من البيت.
و أول ديوان شعر نشره كان بعنوان صور من الحياة و السجن
[تعديل] شعره السياسي
احمد فؤاد نجم كتب اشعار كتيره في العشق (امثال "انا اتوب عن حبك انا" و "اهيم شوقا" و "عشق الصبايا") و في الوطنيه (امثال "بهيه" و "بحبك" و "صباح الخير"), و اتعرف بإمانه الشديد بالشيوعيه و العداله الاجتماعيه, و كتب فيهم معظم اشعاره, منها:
- دلي الشكاره.
- غابه.
- موال الفول و اللحمه.
- هما مين و احنا مين.
- شيد اصورك.
- الشحاتين.
- عالمحطه.
- الشربه العجيبه.