يتيمه

قائمة رموز أيزو 639-1

من ويكيبيديا، الموسوعه الحره
اذهب إلى التنقل اذهب إلى البحث
Wiki letter w.svg الصفحه دى يتيمه, حاول تضيفلها لينك فى صفحات تانيه متعلقه بيها.

أيزو 639 هو تسمية موحدة تستخدم لتصنيف جميع اللغات المعروفة. يتم تعيين اختصار ذو حرفين (639-1) لكل لغة، وثلاثة أحرف (639-2 و639-3)، وتم تعديلها في الإصدارات الأحدث من التسميات. هذا النظام مفيد للغاية للغويين والإنثوغرافيين لتصنيف اللغات التي يُتحدث بها على أساس إقليمي، ولحساب التحليل في مجال lexicostatistics. أيزو 639 به خمس قوائم لرموز اللغات.

جدول ايزو 639 الجزئى[تعديل]

هذا الجدول يسرد كل:

وبعض من:

  • ايزو 639-2/T: رموز من ثلاث حروف، لنفس اللغات كما فى 639-1
  • ايزو 639-2/B: رموز من ثلاث حروف، تقريباً كما فى 639-2/T، لكن مع بعض الرموز المشتق من اسماء انجليزى اكثر من كونها مشتق من اسماء اللغات الاصلى (فى الجدول التالي، تعلم هذه الرموز المختلف خط سميك)
  • ايزو 639-3: رموز من ثلاث حروف، كما فى لغات 639-2/T، لكن مع رموز مميز لكل تنويع من ايزو 639 للغات ذات اللهجات المتعدد.

ملحوظ: الالوان فى العمود الايمن تمثل اسر اللغه المذكور فى العمود الثانى المتاخم له.

اسر لغات اسم اللغه الاسم باللغه الاصلى ايزو 639-1 ايزو 639-2/T 639-2/B ايزو 639-3 ايزو 639-6  [لغات أخرى] ملاحظات
لغات قوقازى شمال غربى لغه ابخازى аҧсуа бызшәа، аҧсшәа ab abk abk abk abks
لغات افريقى آسيوى لغه عفارى Afaraf aa aar aar aar aars
لغات هندو-اوروبيه لغه افريقانى Afrikaans af afr afr afr afrs
لغات نيجرى كنغوى لغه اكانى Akan ak aka aka aka + 2 اللغه ذات اللهجات المتعدد، توى هى [tw/twi]، Fanti هى [fat]
لغات هندو-اوروبيه لغه البانى Shqip sq sqi alb sqi + 4 لغه ذات لهجات متعدد، "Albanian Phylozone" فى 639-6
لغات افريقى آسيوى لغه امهرى አማርኛ am amh amh amh
لغات افريقى آسيوى لغه عربى قالب:محاذا ar ara ara ara + 30 اللغه ذات اللهجات المتعدد، العربى الفصحى هى [arb]
لغات هندو-اوروبيه لغه اراغونى aragonés an arg arg arg
لغات هندو-اوروبيه لغه ارمنى Հայերեն hy hye arm hye
لغات هندو-اوروبيه لغه آسامى অসমীয়া as asm asm asm
Northeast Caucasian لغه اوارى авар мацӀ، магӀарул мацӀ av ava ava ava
لغات هندو-اوروبيه افستى avesta ae ave ave ave قديم
Aymaran لغه ايمارا aymar aru ay aym aym aym + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات اتراكى لغه اذرى azərbaycan dili az aze aze aze + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى لغه بمبرى bamanankan bm bam bam bam
لغات اتراكى لغه باشقير башҡорт теле ba bak bak bak
لغه معزول لغه بشكنشى euskara، euskera eu eus baq eus
لغات هندو-اوروبيه لغه بيلاروسى беларуская мова be bel bel bel
لغات هندو-اوروبيه لغه بنغالى، Bangla বাংলা bn ben ben ben
لغات هندو-اوروبيه قائم اللغات البهارى भोजपुरी bh bih bih رمز لغه جماعى للغه البوجبوريو، لغه ماجادهى، واللغه المايثيلى
لغه مولد لغه بسلاما Bislama bi bis bis bis
لغات هندو-اوروبيه لغه بوسنوى bosanski jezik bs bos bos bos boss
لغات هندو-اوروبيه لغه بريتانى brezhoneg br bre bre bre
لغات هندو-اوروبيه لغه بلغارى български език bg bul bul bul buls
لغات صينى تبتى لغه بورمى ဗမာစာ my mya bur mya
لغات هندو-اوروبيه لغه كتالانى català ca cat cat cat
لغات استرونيزى لغه تشاموروى Chamoru ch cha cha cha
Northeast Caucasian لغه شيشانى нохчийн мотт ce che che che
لغات نيجرى كنغوى لغه الشيشيوا، Chewa، Nyanja chiCheŵa، chinyanja ny nya nya nya
لغات صينى تبتى لغه صينى قالب:رمز لغ (Zhōngwén)، قالب:رمز لغ، قالب:رمز لغ zh zho chi zho + 13 لغه ذات لهجات متعدد
لغات اتراكى لغه تشوفاش чӑваш чӗлхи cv chv chv chv
لغات هندو-اوروبيه لغه كورنى Kernewek kw cor cor cor
لغات هندو-اوروبيه لغه كورسى corsu، lingua corsa co cos cos cos
Algonquian لغه كرى ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ cr cre cre cre + 6 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه كرواتى hrvatski jezik hr hrv hrv hrv
لغات هندو-اوروبيه لغه تشيكى čeština، český jazyk cs ces cze ces
لغات هندو-اوروبيه لغه دنماركى dansk da dan dan dan
لغات هندو-اوروبيه ديفهى، Dhivehi، Maldivian قالب:محاذا dv div div div
لغات هندو-اوروبيه لغه هولندى Nederlands، Vlaams nl nld dut nld
لغات صينى تبتى لغه دزونكا རྫོང་ཁ dz dzo dzo dzo
لغات هندو-اوروبيه لغه انجليزى English en eng eng eng engs
لغه مصطنع اسبرانتو Esperanto eo epo epo epo لغه مصطنع، بداها L.L. Zamenhof، ‏
لغات اورالى لغه استونى eesti، eesti keel et est est est + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى Ewe Eʋegbe ee ewe ewe ewe
لغات هندو-اوروبيه لغه فاروى føroyskt fo fao fao fao
لغات استرونيزى لغه فيجى vosa Vakaviti fj fij fij fij
لغات اورالى لغه فنلندى suomi، suomen kieli fi fin fin fin
لغات هندو-اوروبيه لغه فرنساوى français، langue française fr fra fre fra fras
لغات نيجرى كنغوى لغه فولانى، Fulah، Pulaar، Pular Fulfulde، Pulaar، Pular ff ful ful ful + 9 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه غاليسى galego gl glg glg glg
لغات كارتفيلى لغه جورجى ქართული ka kat geo kat
لغات هندو-اوروبيه لغه المانى Deutsch de deu ger deu deus
لغات هندو-اوروبيه لغه يونانى (حديث) ελληνικά el ell gre ell ells
Tupian غوارانى Avañe'ẽ gn grn grn grn + 5 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه غوجاراتى ગુજરાતી gu guj guj guj
لغه مولد لغه كريولى هايتى، Haitian Creole Kreyòl ayisyen ht hat hat hat
لغات افريقى آسيوى لغه هوسى قالب:محاذا ha hau hau hau
لغات افريقى آسيوى لغه عبرى (حديث) قالب:محاذا he heb heb heb
لغات نيجرى كنغوى لغه هيريرو Otjiherero hz her her her
لغات هندو-اوروبيه لغه هندى हिन्दी، हिंदी hi hin hin hin hins
لغات استرونيزى هيرى موتو Hiri Motu ho hmo hmo hmo
لغات اورالى لغه مجرى magyar hu hun hun hun
لغه مصطنع انترلنغوا Interlingua ia ina ina ina تم تركيبها بواسط International Auxiliary Language Association
لغات استرونيزى لغه اندونيسى Bahasa Indonesia id ind ind ind مغطا باللغه ذات اللهجات المتعدد [ms/msa]
لغه مصطنع Interlingue تسميتها الاصلى Occidental; then Interlingue after WWII ie ile ile ile تم تركيبها بواسط Edgar de Wahl، first published in 1922
لغات هندو-اوروبيه لغه ايرلندى Gaeilge ga gle gle gle
لغات نيجرى كنغوى لغه الايجبو Asụsụ Igbo ig ibo ibo ibo
لغات اسكيمو-اليوتى Inupiaq Iñupiaq، Iñupiatun ik ipk ipk ipk + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغه مصطنع لغه ايدو Ido io ido ido ido idos تم تركيبها بواسط De Beaufront، 1907، as variation of Esperanto
لغات هندو-اوروبيه لغه آيسلندى Íslenska is isl ice isl
لغات هندو-اوروبيه لغه ايطالى italiano it ita ita ita itas
لغات اسكيمو-اليوتى لغه انكتيتوتى ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ iu iku iku iku + 2 لغه ذات لهجات متعدد
Japonic لغه يابانى قالب:رمز لغ (قالب:رمز لغ) ja jpn jpn jpn
لغات استرونيزى لغه جاوى basa Jawa jv jav jav jav
لغات اسكيمو-اليوتى لغه غرينلاندى، Greenlandic kalaallisut، kalaallit oqaasii kl kal kal kal
لغات درافيدى لغه كنادى ಕನ್ನಡ kn kan kan kan
لغات نيلى صحراوى لغه كانورى Kanuri kr kau kau kau + 3 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه كشميرى قالب:رمز لغ، كشميري ks kas kas kas
لغات اتراكى لغه قازاقى қазақ тілі kk kaz kaz kaz
لغات استرو آسيوى لغه خميرى ខ្មែរ، ខេមរភាសា، ភាសាខ្មែរ km khm khm khm a.k.a. Cambodian
لغات نيجرى كنغوى Kikuyu، Gikuyu Gĩkũyũ ki kik kik kik
لغات نيجرى كنغوى كينيارواندا Ikinyarwanda rw kin kin kin
لغات اتراكى لغه قيرغيزى Кыргызча، Кыргыз тили ky kir kir kir
لغات اورالى لغه كومى коми кыв kv kom kom kom + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى Kongo Kikongo kg kon kon kon + 3 لغه ذات لهجات متعدد
Koreanic لغه كورى قالب:رمز لغ، قالب:رمز لغ ko kor kor kor
لغات هندو-اوروبيه لغه كردى قالب:رمز لغ، كوردی ku kur kur kur + 3 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى Kwanyama، Kuanyama Kuanyama kj kua kua kua
لغات هندو-اوروبيه لغه لاتينى latine، lingua latina la lat lat lat lats قديم
لغات هندو-اوروبيه لغه لوكسمبورغى، Letzeburgesch Lëtzebuergesch lb ltz ltz ltz
لغات نيجرى كنغوى Ganda Luganda lg lug lug lug
لغات هندو-اوروبيه لغه ليمبورغى، Limburgan، Limburger Limburgs li lim lim lim
لغات نيجرى كنغوى لينغالا Lingála ln lin lin lin
لغات تاى كاداى لاو ພາສາລາວ lo lao lao lao
لغات هندو-اوروبيه لغه ليتوانى lietuvių kalba lt lit lit lit
لغات نيجرى كنغوى لغه تشيلوبا Tshiluba lu lub lub lub
لغات هندو-اوروبيه لغه لاتفى latviešu valoda lv lav lav lav + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه منكى Gaelg، Gailck gv glv glv glv
لغات هندو-اوروبيه لغه مقدونى македонски јазик mk mkd mac mkd
لغات استرونيزى لغه ملغاشى fiteny malagasy mg mlg mlg mlg + 10 لغه ذات لهجات متعدد
لغات استرونيزى لغه ملايو قالب:رمز لغ، بهاس ملايو ms msa may msa + 13 لغه ذات لهجات متعدد، Standard Malay is [zsm]، لغه اندونيسى is [id/ind]
لغات درافيدى لغه ماليالامى മലയാളം ml mal mal mal
لغات افريقى آسيوى لغه مالطى Malti mt mlt mlt mlt
لغات استرونيزى لغه ماورى te reo Māori mi mri mao mri
لغات هندو-اوروبيه لغه مراثى मराठी mr mar mar mar
لغات استرونيزى لغه مارشالى Kajin M̧ajeļ mh mah mah mah
لغات منغولى لغه منغولى Монгол хэл mn mon mon mon + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات استرونيزى لغه ناورونى Ekakairũ Naoero na nau nau nau
Dené–Yeniseian نافاهو، Navaho Diné bizaad nv nav nav nav
لغات نيجرى كنغوى Northern Ndebele isiNdebele nd nde nde nde
لغات هندو-اوروبيه لغه نيبالى नेपाली ne nep nep nep
لغات نيجرى كنغوى Ndonga Owambo ng ndo ndo ndo
لغات هندو-اوروبيه بوكمول Norsk bokmål nb nob nob nob مغطا باللغه ذات اللهجات المتعدد [no/nor]
لغات هندو-اوروبيه نينوشك Norsk nynorsk nn nno nno nno مغطا باللغه ذات اللهجات المتعدد [no/nor]
لغات هندو-اوروبيه لغه نرويجى Norsk no nor nor nor + 2 لغه ذات لهجات متعدد، بوكمول is [nb/nob]، نينوشك is [nn/nno]
لغات صينى تبتى Nuosu ꆈꌠ꒿ Nuosuhxop ii iii iii iii Standard form of Yi languages
لغات نيجرى كنغوى لغه نديبلى جنوبى isiNdebele nr nbl nbl nbl
لغات هندو-اوروبيه لغه قسطانى occitan، lenga d'òc oc oci oci oci
Algonquian Ojibwe، Ojibwa ᐊᓂᔑᓈᐯᒧᐎᓐ oj oji oji oji + 7 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه السلافونى الكنسى القديم، سلافونى كنسى، Old Bulgarian ѩзыкъ словѣньскъ cu chu chu chu قديم، تستخدم بواسط الارثوذكسى الشرقى
لغات افريقى آسيوى لغه الاورومو Afaan Oromoo om orm orm orm + 4 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه الاوريا ଓଡ଼ିଆ or ori ori ori
لغات هندو-اوروبيه لغه اوسيتى، Ossetic ирон æвзаг os oss oss oss
لغات هندو-اوروبيه لغه بنجابى، Punjabi قالب:رمز لغ، پنجابی pa pan pan pan
لغات هندو-اوروبيه بالى पाऴि pi pli pli pli قديم
لغات هندو-اوروبيه لغه فارسى (Farsi) قالب:محاذا fa fas per fas + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه بولندى język polski، polszczyzna pl pol pol pol pols
لغات هندو-اوروبيه لغه بشتوى، Pushto قالب:محاذا ps pus pus pus + 3 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه بورتوجالى português pt por por por
كتشوا كتشوا Runa Simi، Kichwa qu que que que + 44 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه رومانشى rumantsch grischun rm roh roh roh
لغات نيجرى كنغوى لغه كيروندى Ikirundi rn run run run
لغات هندو-اوروبيه لغه رومانى limba română ro ron rum ron [mo] for Moldavian has been withdrawn، recommending [ro] also for Moldavian
لغات هندو-اوروبيه لغه روسى Русский ru rus rus rus
لغات هندو-اوروبيه لغه سنسكريتى संस्कृतम् sa san san san قديم، ما زالت متحدث
لغات هندو-اوروبيه لغه سردينى sardu sc srd srd srd + 4 لغه ذات لهجات متعدد
لغات هندو-اوروبيه لغه سندى قالب:رمز لغ، سنڌي، سندھی sd snd snd snd
لغات اورالى لغه سامى الشمالى Davvisámegiella se sme sme sme
لغات استرونيزى لغه ساموى gagana fa'a Samoa sm smo smo smo
لغه مولد السانغوى yângâ tî sängö sg sag sag sag
لغات هندو-اوروبيه لغه صربى српски језик sr srp srp srp ايزو 639-2/T code srp انتقد ايزو 639-2/B رمز scc[1]
لغات هندو-اوروبيه لغه غيلى اسكتلندى، Gaelic Gàidhlig gd gla gla gla
لغات نيجرى كنغوى لغه الشونا chiShona sn sna sna sna
لغات هندو-اوروبيه لغه سنهالى، Sinhalese සිංහල si sin sin sin
لغات هندو-اوروبيه لغه سلوفاكى slovenčina، slovenský jazyk sk slk slo slk
لغات هندو-اوروبيه لغه سلوفينى slovenski jezik، slovenščina sl slv slv slv
لغات افريقى آسيوى لغه صومالى Soomaaliga، af Soomaali so som som som
لغات نيجرى كنغوى لغه سوتى Sesotho st sot sot sot
لغات هندو-اوروبيه لغه اسبانى español es spa spa spa
لغات استرونيزى اللغات السوندى Basa Sunda su sun sun sun
لغات نيجرى كنغوى لغه سواحلى Kiswahili sw swa swa swa + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى لغه سوازى SiSwati ss ssw ssw ssw
لغات هندو-اوروبيه لغه سويدى svenska sv swe swe swe
لغات درافيدى لغه تاميلى தமிழ் ta tam tam tam
لغات درافيدى لغه تيلوغوى తెలుగు te tel tel tel
لغات هندو-اوروبيه لغه طاجيكى قالب:رمز لغ، قالب:رمز لغ، تاجیکی tg tgk tgk tgk
لغات تاى كاداى لغه تايلاندىتايلاندى ไทย th tha tha tha
لغات افريقى آسيوى لغه تغرينى ትግርኛ ti tir tir tir
لغات صينى تبتى تبتى، Tibetan، Central བོད་ཡིག bo bod tib bod
لغات اتراكى لغه تركمانى Türkmen، Түркмен tk tuk tuk tuk
لغات استرونيزى لغه تاغالوغى Wikang Tagalog، ᜏᜒᜃᜅ᜔ ᜆᜄᜎᜓᜄ᜔ tl tgl tgl tgl ملحوظ: اللغه الفيلبينى (Pilipino) رمزها [fil]
لغات نيجرى كنغوى لغه تسوانى Setswana tn tsn tsn tsn
لغات استرونيزى التونغى (Tonga Islands) faka Tonga to ton ton ton
لغات اتراكى لغه تركى Türkçe tr tur tur tur
لغات نيجرى كنغوى لغه تسونجا Xitsonga ts tso tso tso
لغات اتراكى لغه تترى قالب:رمز لغ، قالب:رمز لغ tt tat tat tat
لغات نيجرى كنغوى توى Twi tw twi twi twi مغطا باللغه ذات اللهجات المتعدد [ak/aka]
لغات استرونيزى لغه تاهيتى Reo Tahiti ty tah tah tah واحد من لغات Reo Mā`ohi (لغات بولينزيا الفرنسى)
لغات اتراكى لغه اويغورى ئۇيغۇرچە، قالب:رمز لغ ug uig uig uig
لغات هندو-اوروبيه لغه اوكرانى українська мова uk ukr ukr ukr
لغات هندو-اوروبيه لغه اردوى قالب:محاذا ur urd urd urd
لغات اتراكى لغه اوزبكى قالب:رمز لغ، قالب:رمز لغ، اۇزبېك uz uzb uzb uzb + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى لغه فيندى Tshivenḓa ve ven ven ven
لغات استرو آسيوى لغه فيتنامى Tiếng Việt vi vie vie vie
لغه مصطنع فولابوك Volapük vo vol vol vol مركب
لغات هندو-اوروبيه لغه والون walon wa wln wln wln
لغات هندو-اوروبيه لغه ويلزى Cymraeg cy cym wel cym
لغات نيجرى كنغوى لغه ولوفى Wollof wo wol wol wol
لغات هندو-اوروبيه اللغه الفريزى الغربى Frysk fy fry fry fry
لغات نيجرى كنغوى اللغه الخوسى isiXhosa xh xho xho xho
لغات هندو-اوروبيه لغه يديشى قالب:محاذا yi yid yid yid + 2 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى لغه يوربا Yorùbá yo yor yor yor
لغات تاى كاداى Zhuang، Chuang Saɯ cueŋƅ، Saw cuengh za zha zha zha + 16 لغه ذات لهجات متعدد
لغات نيجرى كنغوى لغه زولوى isiZulu zu zul zul zul

انظر أيضاً[تعديل]

مراجع[تعديل]

  1. Empty citation (help)

مصادر خارجية[تعديل]

Introduction to Wikipedia Arabic.pdf

قالب:شريط بوابات