انتقل إلى المحتوى

المجمع المقفول

من ويكيبيديا، الموسوعه الحره
(تحويل من المجمع المغلق)
المجمع المقفول
 

مجمع انتخابات   تعديل قيمة خاصية صنف فرعى من (P279) في ويكي بيانات
الدخان الأبيض الصادر من مدخنة كنيسة سيستينا لإعلان أن المجمع المقفول قام بانتخاب البابا (أخذت دى الصورة عند اختيار البابا بندكت السادس عشر).

المجمع المقفول Papal conclave (كونكلاف) هو الطريقة الرسميه والمعتمدة من القرن الاتناشر لانتخاب بابا الكنيسة الكاثوليكية، الجذر اللغوى فى أغلب اللغات الأوروبية ييجى من كلمة كونكلاف اللاتينية اللى تعنى «المجمع المقفول»، وباتت تطلق على الخلوة الانتخابية الخاصة لانتخاب البابا. نشأت طريقة المجمع المقفول، لحث الكرادلة على الإسراع فى مهمتهم ومنع لإطالة فترة شغور الكرسى الرسولى وما يرافق ذلك من نشوء خصومات ومنافسات وتضعضع فى الأجهزة الإداريه وفقدان الثقة كما يرى المطران حبيبى باشا، كما أنها كانت فى السابق وسيلة فعالة لتحاشى ضغوط الأباطرة كمان كان يجرى فى القرون الوسطى المبكرة، و إن فشل المجتمع بتلافيها كليا.[1]

إعلان انتخاب البابا من المجمع المقفول، واترقا الصورة سنة 1415.
الكنيسة السيستينية المكان التقليدى لانعقاد المجمع المقفول من 1492.

انتخاب البابا

[تعديل]

ما يتم انتخاب البابا، يسأل عميد المجمع المنتخب إذ كمان يقبل المهمة، فإذا قبل يسأله عن الاسم البابوى اللى يختاره. يتبادل المنتخب التهانى مع الكرادلة، أما عميد المجمع فيحرق الأوراق الانتخابيه مع مواد خاصة فينبعث دخان أبيض من المدخنة إخطار بانتخاب البابا، يترافق ذلك مع قرع أجراس الكاتدرائيّة وكنائس روما احتفال.

ينتقل البابا للدور التانى من كاتدرائية القديس بطرس ويرتدى فيها اللباس الحبرى الخاص بالإطلالة الأولى للمنتخب، هيا مفصّلة سلف على 3 مقاييس يختار المنتخب اكترها تناسبا. و بعد انتهاء تجمع الحشود يطلّ واحد من أساقفة الفاتيكان أو الكرادلة أو عميد المجمع ليعلن انتخاب البابا، ويبدأ بالعبارة التقليدية باللاتينية: «إنى أبشركم بفرح عظيم، بقا لدينا بابا». و بعد الإعلان بهذه الطريقة، يخرج المنتخب يتقدمه الصليب ويحى الجموع ويلقى البركة التقليدية الأولى مع الصلاة التقليدية المعنونة «ل المدينة والعالم» (باللاتينية: Urbi et Orbi).

فى اليوم اللى بعد كده للانتخاب، يحتفل البابا بقدّاسه الاولانى فى الكنيسة السيستينية بحضور الكرادلة بس ويتم فى القداس إلقاء الكرادلة بشكل علنى قسم الطاعة للبابا الجديد، كمان يلقى البابا عظته الأولى اللى يذكر فيها فى العاده سبب اختيار اسمه البابوى.

المراجع

[تعديل]
  1. المرجع غلط: اكتب عنوان المرجع فى النُص بين علامة الفتح <ref> وعلامة الافل </ref> فى المرجع أول