ايزابيل التانيه ملكة اسپانيا

من ويكيبيديا، الموسوعه الحره
نُط على: استكشاف، تدوير

قالب:!colspan="2" style="text-align: center;" قالب:!قالب:!- قالب:!colspan="2" style="background: #E4DCF6; font-size: 98%; text-align: right;" قالب:!

ملكة اسپانيا

قالب:!-

ايزابيل التانيه
style="vertical-align: top;" قالب:! الحكم

قالب:! 29 سبتمبر 1833 – 30 سبتمبر 1868 قالب:!-

style="vertical-align: top;" قالب:! تنازل

قالب:! 25 June 1870 قالب:!-

style="vertical-align: top;" قالب:! قبل كده

قالب:! فرناندو السابع قالب:!-

style="vertical-align: top;" قالب:! بعد كده

قالب:! Amadeus قالب:!-

style="vertical-align: top;" قالب:! Regent قالب:!

قالب:!-










قالب:! colspan="2" style="background: #E4DCF6; height: 4px; text-align: center;" قالب:! قالب:!-

style="vertical-align: top;" قالب:! متجوز/ه

قالب:! Francis, Duke of Cádiz قالب:!-

colspan="2" قالب:! Issue

قالب:!- قالب:! colspan="2" قالب:! Isabella, Princess of Asturias
Alfonso XII of Spain
Infanta María de la Paz
Infanta Eulalia, Duchess of Galliera قالب:!-



style="vertical-align: top;" قالب:! [[البيت الملكىقالب:!البيت]]

قالب:! عيلة بوربون قالب:!-

style="vertical-align: top;" قالب:! الاب

قالب:! Ferdinand VII of Spain قالب:!-

style="vertical-align: top;" قالب:! الام

قالب:! Maria Christina of the Two Sicilies قالب:!-


style="vertical-align: top;" قالب:! دفن

قالب:! El Escorial, Spain قالب:!-


style="vertical-align: top;" قالب:! دين

قالب:! كاتوليك قالب:!-

ايزابيل التانيه دى بوربون مدريد ، 10 أكتوبر من 1830 -- باريس ، 9 أبريل من 1904 و اول ملكه حاكمه تحكم اسپانيا بين سنة 1833 و سنة 1868 و لحد دلوقتى الست الوحيده اللى حكمت اسپانيا.

بداية حياتها [تعديل]

ايزابيل التانيه اتولدت في مدريد سنة 1830 و كانت الابنه البكر للملك فرناندو السابع ملك اسپانيا و مراته الرابعه ماريا كريستينا. ماريا كريستينا كانت من بوربون نابولى و تقرب لمارى انطوانيت و بقت ماريا كريستينا الوصي على ايزابيل التانيه 29 سبتمبر 1833 لما اتولت ايزابيل التانيه عرش اسبانيا يوم 29 سبتمبر سنة 1833 بعد وفاة والدها فرناندو السابع ملك اسپانيا و كان عمرها أقل من تلات سنين. و ده كان علشان باباها الملك لغى القانون إللى كان بيمنع الستات انهم يحكمو, لكن عمها دون كارلوس عارض بشده انها تحكم و حاول إنه يشيلها من الحكم و أعلنه أتباعه ملك باسم كارلوس الخامس لكنه لقا معارضه شديده من مجلس الكورتيز (النواب) و الجيش اللى ساعدو ايزابيل التانيه و اضطر يلجأ لفرنسا بعد هزيمته سنة 1839 و اتخلى سنة 1845 عن كل حقوقه لكن أنصاره استمرو يحاولو إنهم يشيلو إيزابيل من الحكم و اتسموا الكارلوسيين.

حكمها [تعديل]

حكم ايزابيل التانيه استمر من سنة 1833 لسنة 1868 لما ثورة 1868 أجبرتها انها تسيب اسبانيا. ايزابيل التانيه اتنازلت رسميا عن العرش سنة 1870, و لكن ابنها الفونسو الاتناشر بفى ملك اسپانيا سنة 1874.

مصادر [تعديل]